Aquiles en el Gineceo, de Javier Gomá | Tetralogía de la Ejemplaridad

També disponible en: Castellano

Aquiles en el Gineceo
Javier Gomá
Pre-Textos, 2007

Servint-se d’un mite grec, Javier *Gomá presenta els dos estadis que ha de recollir el jo per a convertir-se en un individu exemplar.

Aquil·les va passar la seua adolescència en un *gineceo sent immortal com un déu i en determinat moment el va abandonar rumb al camp de batalla de Troia on sabia que anava a morir. Per què va prendre aquesta decisió? Tria ser mortal perquè la mortalitat és el preu que ha de pagar per arribar a ser veritablement individual i meréixer el títol del millor dels homes. Tots nosaltres recorrem aqueix mateix camí del *gineceo a Troia i, com Aquil·les, hem d’aprendre a ser mortals per a ser individuals.

Cadascun dels títols de la «Tetralogía de la ejemplaridad» és autònom i de lectura independent i al mateix temps els quatre formen part d’un pla unitari entorn de la idea d’exemplaritat: la seua història i la seua teoria general (Imitación y experiencia), la seua formació subjectiva (Aquiles en el gineceo), la seua aplicació a l’esfera política (Ejemplaridad pública) i la seua relació amb l’esperança (Necesario pero imposible). Aquesta edició culmina un pla literari-filosòfic molt antic i llargament cultivat per l’autor.